Вітаю Вас, Гість
Головна » 2019 » Червень » 25 » ЗВІТ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ - 4 ЧАСТИНА
14:07
ЗВІТ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ - 4 ЧАСТИНА

4. Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров’я учнів та педагогічних працівників.


Керуючись програмою виховної роботи закладу з питань соціального захисту дітей та профілактики правопорушень, відповідно до пунктів річного плану виховної роботи та завдань, які були поставлені для вирішення у 2018/2019 навчальному році були проведені такі профілактичні та організаційні заходи:

- організоване безкоштовне харчування учнів з малозабезпечених сімей;

- сім’ї дітей пільгових категорій та сім’ї соціально незахищених категорій отримали одноразову матеріальну допомогу на придбання шкільного приладдя для дітей шкільного віку;

- протягом навчального року адміністрація закладу, класні керівники здійснюють обстеження матеріально-побутових умов проживання та навчання дітей пільгових категорій;

- проведено профілактичну роботу адміністрацією закладу та класним керівником з учнем 9 класу.Неодноразово батьки хлопця викликалися до школи, але бажаного результату так і не здобуто ;

- учні, які підлягають пільговим категоріям щороку, отримують додаткові подарунки на новорічні свята, для них Управлінням освіти організовуються спеціальні новорічні ялинки у закладах культури;

- з вересня 2018 року на внутрішкільному обліку перебуває один учень 9 класу роботу з яким здійснює класний керівникам Когутич О.М.., проводяться постійні консультації з психологічною службою – Цигика О.Є.;

- Під постійним контролем адміністрації знаходяться і діти з неблагополучних сімей

  • майже всі учні пільгових категорій є учасниками громадського життя класу та школи, учасниками спортивно-масових заходів .

Збереження здоров’я дітей належить до головних завдань школи. Тому формування навичок здорового способу життя та безпечної поведінки здійснюється не лише в рамках предметів "Фізична культура" та "Основи здоров'я", а інтегрується у змісті всіх предметів інваріантної та варіативної складових навчальних планів.

Досягнення мети, тим самим призначення школи, забезпечується шляхом формування ключових компетентностей, необхідних кожній сучасній людині для успішної життєдіяльності, визначених Законом України «Про освіту».

З метою забезпечення повноцінного відпочинку дітей та підлітків, створення належних умов для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої роботи було організовано роботу літньої мовної школи в одну зміну 14 днів з 03 червня по 14 червня 2019 року (30 дітей).У пришкільних таборах відпочинку ( ЗОШ № 6) перебувають 10 учнів нашої школи .

  • метою запобігання травматизму та підтримання порядку на перервах протягом навчального року організовується чергування по школі учнів старших класів та вчителів. Але цей напрямок роботи ще потребує корекції і сумісних зусиль щодо покращення. Становлення гармонійно розвиненої особистості неможливе без фізичного виховання. Тому цій роботі приділяється значна увага.

Медичне обслуговування учнів та працівників школи організовано відповідно до нормативно-правової бази, але у закладі відсутній медичний пункт .Відповідно до результатів медичного огляду дітей, на підставі довідок лікувальної установи у школі формуються спеціальні медичні групи, а також уточнені списки учнів підготовчої, основної групи та групи звільнених від занять фізичною культурою на навчальний рік. Відповідно цих списків видається наказ по школі. Всі працівники школи щорічно проходять поглиблений медичний огляд у квітні за графіком кабінету профогляду медичної установи. Працівники їдальні проходять медичні огляди два рази на рік. На проходження медичного огляду кожному працівнику школи виділяється два дні. Проходження медичного огляду фіксується в санітарних книжках установленого зразка.
Цікавими оздоровчими заходами у школі є проведення традиційного Дня здоров’я, шкільної спартакіади, бесіди з лікарями, показ відеофільмів про шкоду куріння, наркотиків, алкоголю.

У планах виховної роботи кожного класного керівника є розділ «заходи по збереженню життя і здоров’я дітей» де запланована певна робота оздоровчого характеру з класом.

Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час навчально-виховного процесу визначається у діяльності педколективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-виховного процесу, та інших численних нормативних актів, які регламентують роботу школи з цих питань. Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністрації та медичної сестри школи. Наказом по школі призначається відповідальний за організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладі, сплановані заходи.

На початку навчального року, напередодні канікул та святкових днів проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів, відпрацьована програма вступного інструктажу. Регулярно відбуваються цільові інструктажі з учнями перед екскурсіями, походами, спортивними змаганнями. У школі в наявності необхідні журнали з реєстрації всіх видів інструктажів з питань охорони праці. Кожна класна кімната, кабінет, майстерня має необхідний перелік документації з питань безпеки життєдіяльності. Також у приміщеннях школи розміщено кілька стендів по безпечній поведінці. Питання охорони праці та попередження травматизму неодноразово обговорювалися на нарадах при директорові. Вивчаючи стан травматизму серед учнів, можна відмітити, що в навчальному закладі здійснюється належна робота щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання. Щороку навесні на належному рівні проводяться День цивільного захисту та Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності. В школі розроблено низку заходів щодо попередження травматизму учнів, проведена відповідна робота з учителями.

 

5. Залучення педагогічної та батьківської громадськості до управління діяльністю, співпраця з громадськими організаціями.


Найважливіше завдання сучасної школи - розвивати творчі здібності учнів, допомагати їм реалізовувати свої таланти. Всебічний і гармонійний розвиток особистості передбачає єдність її освіченості, вихованості, загального розвитку. Виходячи з завдань сучасної школи, процес навчання Ужгородської гімназії №16 Ужгородської міської ради Закарпатської області покликаний забезпечувати три функції – освітню, виховну, розвиваючу.

Спільна діяльність адміністрації, педколективу та громадськості спонукає працювати ефективно в напрямку досягнення спільних цілей, винайдення власного шляху розвитку школи.

Заклад адаптується до нового середовища, постійно тримає в колі зору свій імідж та систему цінностей, що сприяє досягненню нових результатів освіти. Цьому сприяє взаємодія з органами батьківського та учнівського самоврядування .

  • навчання поряд з освітньою реалізує й виховну функцію, формуючи в учнів світогляд, моральні, трудові, естетичні, етичні уявлення, погляди, переконання, способи відповідної поведінки і діяльності в суспільстві, систему ідеалів, відношень, потреб, фізичну культуру, тобто сукупність якостей особистості.

 

Педагогічний колектив школи працює над виконанням завдань національної програми «Освіта», Національної доктрини розвитку освіти.

Суспільний рейтинг навчального закладу визначається суспільною оцінкою мешканців мікрорайону, відгуками батьків, учнів, випускників закладу, громадськості, керівників установ та організацій мікрорайону щодо діяльності навчального закладу.

З нагоди відзначення Дня Незалежності за підтримки депутата мікрорайону Пономарьовим С.Б. у школі щорічно проводиться свято для учнів «Прощай, літо». Цікавиться шкільним життям і наша випускниця, працівник мерії, Тарахонич В.Ю. Протягом року наші учні залюбки користуються запрошенням Чучки П.П. до зони відпочинку на різноманітні розваги.

Особливої уваги заслуговує співпраця з бібліотекарем філії №6 Ужгородської дитячої бібліотеки, Катериною Гартавер, яка є сама частим гостем нашого закладу та організовує свята для наших учнів на базі вищезгаданої бібліотеки.

Школа тісно співпрацює з церквою, проводить наступні спільні заходи:

свято Першого дзвоника, благословіння учнів парохом о. Павлом Фіцаєм на новий навчальний рік, посвячення учнівських приміщень, закінчення навчального року.

Батьки підтримують нововведення, які відбуваються в школі, тому що вони позитивно впливають на розвиток дітей.

Вчителі вважають, що школа працює в інноваційному режимі, в учнів формується активна життєва позиція. Учні школи висловлюють своє задоволення тим, що вони навчаються саме в такій школі.

 

6. Дисциплінарна практика та аналіз звернень громадян з питань діяльності школи.

Скарги на діяльність школи відсутні. Діяльність школи відбувається згідно перспективного плану розвитку закладу. Відбувається координація роботи навчального закладу з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями щодо:

- забезпечення сприятливих умов для самореалізації особистості відповідно до її інтересів та соціальних вимог;

- підвищення соціального статусу виховання у системі освіти закладу, зміцнення й розвиток виховних функцій закладу;

- забезпечення взаємодії закладу з усіма соціальними інститутами, дотичними до виховання дітей та учнівської молоді, розширення складу суб’єктів виховання, посилення координації їхніх зусиль;

- посилення ролі сім’ї у вихованні дітей, зміцнення її взаємодії з закладом;

- попередження та локалізація негативних впливів факторів соціального середовища на особистість;

- педагогічна культура вчителів і вихователів, невід'ємними особливостями якої є людяність, інтелігентність, толерантність, розуміння, здатність до взаємодії;

- педагогічний захист й підтримка дітей у розв'язанні їхніх життєвих проблем та в індивідуальному саморозвитку, забезпечення їхньої особистісної недоторканності та безпеки;

- самореалізація людини в особистісній, професійній та соціальній сферах її життєдіяльності.

Адміністрацією Ужгородської гімназії №16 вчасно було проведено велику розяснювальну роботу щодо необхідності проведення вакцинації дітей , згідно Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» - ст. 15 «Запобігання інфекційним захворюванням у дитячих закладах» та листа МОЗ України №111-01/89 від 29.03.2018 р., про необхідність подачі довідок форми № 086-1/о і № 063/о для забезпечення відпочинком у різних таборах. Було інформовано батьків та громадськість, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється та повідомлено про Правила прийому учнів до 1 класу.

 

  • спільним зусиллям управління освіти Ужгородської міської ради, педагогічному колективу, учням, батьківській громадськості, приватним підприємцям, спонсорам забезпечено сталий розвиток школи.

Слово подяки всім, хто вирішував усі питання навчально – виховного процесу.

 

 

 

 

 

Директор Ужгородської гімназії № 16                         Олашин О.М.

Переглядів: 371 | Додав: oksi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: